SallandGlas en CIF onderzoeken samenwerking verglazing Salland
Gepost door GlasInfo op September 10 2015 20:04:04
SallandGlas gaat de mogelijkheden onderzoeken om samen met CIF het buitengebied van Salland verglazen. Dat maakt het SallandGlas-team deze week bekend in een extra nieuwsbrief. 

Bewonersinitiatief SallandGlas heeft zich in de afgelopen tijd ingezet voor een glasvezelnetwerk in de buitengebieden van Salland. Het project was al ver gevorderd met de vraagbundeling, toen zich een verrassende ontwikkeling voordeed. Het investeringsfonds CIF maakte bekend de buitengebieden van Nederland te willen voorzien van glasvezel. Daarbij zou aan de bewoners een soortgelijk aanbod gedaan kunnen worden als aan de bewoners van het Cogas verzorgingsgebied. Volgens SallandGlas is dat een zeer interessant aanbod.

Het model richt zich uitsluitend op huishoudens en bedrijven in het witte gebied (gebieden zonder kabel of glasvezel-aansluiting). Sluit men een glasvezelabonnement af dan wordt een vastrechtvergoeding van EUR 9,95 per maand gerekend. De abonnee kan internet-, televisie- en telefoniediensten afnemen bij de drie particuliere (Caiway, Solcon en Fiber) en twee zakelijke providers (Weserve en CBizz) die ook actief zijn op het Cogas netwerk.

SallandGlas erkent dat dit aanbod beter is en meer zekerheid biedt dan SallandGlas als zelfstandige coöperatie zou kunnen bieden. Bovendien is het voor de bewoners in dit model niet nodig om langdurige verplichtingen aan te gaan. Het bestuur heeft dan ook unaniem het mandaat gekregen om de samenwerking met CIF verder uit te werken.

CIF maakt in haar model een voorbehoud. Het standaard aanbod van EUR 9,95 kan bij circa 96% van het buitengebied worden neergelegd. De resterende 4% betreft woningen die dermate afgelegen of moeilijk bereikbaar zijn, dat de aanlegkosten te hoog zijn. De bewoners van deze woningen krijgen op individuele basis een aanbod.

Er is een minimale deelname van 50% vereist. Zodra 50% van de huishoudens en bedrijven zich hebben aangemeld voor een glasvezelabonnement, kan op zeer korte termijn gestart worden met de aanleg van het glasvezelnetwerk. Omdat SallandGlas en CIF mede afhankelijk zijn van derden, kunnen nog geen harde data worden genoemd. Zonder toezeggingen te doen waagt SallandGlas zich aan een heel voorzichtige inschatting: de vraagbundeling kan wellicht al in januari 2016 beginnen.  Volledige webversie